BOTKYRKA

Drygt ett 40-tal kameror är nu på plats runtom i Botkyrka. ”Ett kompliment till det vanliga polisarbetet”, säger lokalpolisen Andreas Lindquist till Mitti

Kamerorna finns uppsatta på Tingstorget, Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg och i Tumba och fångar upp allt som händer i området. 

Andreas Lindquist är den som arbetat mest med kamerorna i Botkyrka och säger att fördelarna med att snabbt kunna överblicka ett område är många.

– De är som ett extra öga. De är ett komplement till det vanliga polisarbetet, att snabbt kunna få en överblick över området och därefter prioritera resurserna på bästa sätt. Den stora fördelen vid brottsutredningar är inte heller att glömma, att ha tillgång till kamerorna kan få utredningen i rätt riktning, säger han.

Polisen håller på att bygga en omfattande kameracentral på Kungsholmen och när den är färdig ska alla kamerabilder kunna övervakas därifrån. Under tiden bygget pågår är det på polisstationen i Botkyrka som bilderna visas. Enligt lokalpolisen är det inga bilder som sparas utan tas bort efter en viss tid, så länge de inte ingår i en utredning.