STOCKHOLM De varnar för en klimatkris och orsakar nästan dagligen kaos i trafiken i Stockholm.

Men de aktiva bakom kampanjen Återställ våtmarker oroar sig inte för att deras aktioner är olagliga.

I förhållande till den klimatkollaps som väntar är böter eller fängelse en skvätt i havet.

Det säger Tina Kronberg Berggren, presstalesperson för kampanjen Återställ våtmarker, som svar på hur hon och demonstranter resonerar om aktionerna i Stockholmstrafiken. Var de än agerar så blockerar de trafiken i flera minuter, aktioner som irriterar många bilister.

Bilder från Återställ Våtmarker

I dag, fredag, den 8 april, blockerade aktivister trafiken på Liljeholmsbron mitt i den intensiva morgonrusningen. Under en direktsändning på facebook, innan polisen verkade ha kommit till platsen, blev flera bilister väldigt upprörda. En av dem gick sonika fram till demonstranterna, slet till sig banderollerna och slängde bort dem. En och annan bilist tycktes beredd att ta till våld för att lyfta undan demonstranterna, men då kom flera poliser.

På facebook stod det att aktionen på Liljeholmsbron var den åttonde gången kampanjen blockerade större vägar runt Stockholm. Enligt polisen.se var nio personer efter demonstrationen misstänkta för sabotage.

Tina Kronberg Berggren och övriga i kampanjen säger att orsaken till aktionerna är att klimatkrisen hotar hela mänskligheten. De anser att samhället och våra politiker har misslyckats fullständigt med att hantera situationen.

-Därför väljer vanliga människor att ta sitt ansvar och bryta passiviteten, stod det på kampanjens facebooksida i morse.

För enligt forskare kan en miljökatastrof börja visa sig om bara några år, om regeringen inte vidtar åtgärder, varnar kampanjen bland annat för.

-Att förbjuda brytning av torv och att återställa torrlagda våtmarker är enligt IPCC det mest effektiva sättet att minska Sveriges koldioxidutsläpp. Detta då de torrlagda våtmarkerna står för 25 procent av Sveriges samlade utsläpp – lika mycket som personbilstrafiken.

Tina Kronberg Berggren säger att alla som ställer upp i kampanjen Återställ Våtmarker är fullt medvetna om de juridiska konsekvenser som agerandet kan leda till.

-I förhållande till den klimatkollaps som väntar är böter eller fängelse en skvätt i havet. Sveriges regering borde skämmas för att den inte agerar lika skarpt och står på rätt sida av historien, skriver Tina Kronberg Berggren i ett mejl.

Bilder från Återställ Våtmarker

Flera gånger har aktivisterna limmat fast sig på vägar. Men hur miljövänligt är detta lim, kanske någon undrar.

-Att fokusera på vilket lim vi använder är som att sila mygg och svälja kameler. Vi rusar mot en massutrotning, menar Tina Kronberg Berggren.