STOCKHOLM

Huddinge, augusti 2020. En söndagsförmiddag knackar det på dörren hemma hos en man i 50-årsåldern. Han öppnar dörren och möts av tre maskerade män som vill åt hans vapen och ammunition. En pistol riktas mot honom och trion tvingar sig in i mannens bostad. 

Kista, april 2021. Saneringsföretaget Anticimex jobbade i ett lägenhetskomplex i Kista centrum när de påträffade misstänkt narkotika. Polis kallades till platsen och grep en 22-årig man. I ett lönnfack hittades också en mängd skjutvapen samt en bomb. Vissa av vapnen var skjutklara och i lägenheten hade man avlossat ett vådaskott.

Flera av vapnen kunde kopplas till Skogås och det rån som inträffade i augusti 2020.

Under utredningen riktades misstankar mot en gruppering i Malmö och en 20-årig man kunde också gripas. De båda männen åtalades för bland annat synnerligen grovt vapenbrott – båda nekar till brott.

I Solna tingsrätts dom går det att läsa: ”det är en rimlig slutsats att lägenhetens egentliga syfte har varit att ha en plats för förvaring av narkotika och annan illegal hantering. Mängden av narkotika jämte vapenfynden talar vidare starkt för att det har varit fråga om en organiserad kriminell verksamhet av större omfattning”. Men bevisningen räcker inte och de båda männen frias helt.

Den 20-årige mannen sitter dock häktad misstänkt för ett mord i södra Stockholm, tillsammans med flera andra personer som utreddes för ärendet i Kista. Samtliga kommer från Malmö.

svd.se