STOCKHOLM

Åtta personer åtalas nu, misstänkta för att tillsammans ha planerat att råna en företagare i sitt hem på Östermalm. 

Händelsen inträffade vid 08.30 på morgonen, fredagen den 19 november 2021. Polisen hade stoppat ett fordon för kontroll på Sibyllegatan i centrala Stockholm. Anledningen till att polisen stoppade bilen var uppgifter om ett våldsbrott. På platsen stod två personbilar stilla varav en hade körts in i en refug. Fyra personer, iklädda uniform från en budfirma, kunde gripas.

En förmögen företagsgrundare skulle rånas i sitt hem på Östermalm och klädda som budkillar var rånarna redo att  ta sig in i porten. Vad de då inte visste var att polisens spanare och insatsstyrkan var på plats – i civila bilar på trottoaren utanför och i trapphuset redo att agera.

De misstänkta anade oråd och försökte fly från platsen. Under flykten krockade de i den korsning där de fyra personerna greps. Samtidigt slog polisen till mot fyra medhjälpare, bland annat en ung kvinna som arbetade för företagaren och hans sambo. Hon greps i deras bostad.

Insatsen var ett resultat av omkring tre månaders spaning, ledd av polisen i Solna. En riktad insats inleddes mot en utpekad kriminell ledare i norra Stockholm och hans nätverk. Det bedrevs både hemlig avlyssning och spaning och enligt polisen resulterade insatsen i att personer kunde gripas för bland annat vapenbrott. En sprängning mot en tatueringsstudio i Linköping kunde också förhindras genom synlig polisbevakning. Ett hundratal anställda vid polisen var inblandade i insatsen och i november hade misstankarna byggts upp tillräckligt för att komma åt nätverkets kärna.

Enligt åtalet ska de misstänkta planerat att stjäla väskor, klockor och annat gods till ett värde av flera miljoner kronor genom att ta sig in i offrens bostad, binda och hota dem. Den kvinnliga hemhjälpen som arbetade hos paret ska enligt åtalet berättat om vad som fanns i bostaden och tillsammans med de övriga planerat rånet.

Brottsrubriceringen består bland annat av försök till grovt rån och förberedelse till grovt rån.

Källa: svt.se