Nu är sommarlovet slut och skolorna har dragit igång igen och för många barn och unga är det skönt att lovet äntligen är slut. För många av våra yngre är skolan den enda trygghet som finns och BRIS (Barnens Rätt I Samhället) har under sommarlovet 2021 haft nästan 7500 kurativa samtal med barn – en ökning med 30 procent sedan sommarlovet 2020.

Barns behov av att få prata är uppenbart stort och BRIS kan numera kontaktas dygnet runt och de vanligaste samtalsämnena under årets sommar har handlat om familjen och om barn som mår psykiskt dåligt.

För barn som befinner sig i utsatta situationer är sommaren ofta extra jobbig. Många av våra barn lever med mycket konflikter hemma, våld eller med föräldrar som har psykisk ohälsa eller missbruksproblematik. Dessa barn blir mer utlämnade och ensamma under sommaren.

Hos BRIS märks barnens ångest och oro allra starkast under kvällar och nätter, när jobbiga känslor och tankar kan vara svårare för barnen att hantera än under dagtid. Jämfört med förra sommaren ökade samtalen från barn med destruktivitet med hela 75 procent och samtalen om självmord med 52 procent.

BRIS är den nationella stödlinjen för barn upp till 18 år som vill prata med en kurator. Stödlinjen har alltid öppet – även på natten och nås på telefonnummer 116 111.  Man kan också chatta eller maila till BRIS och det gör man genom deras hemsida bris.se 

Du som ringer är anonym, det är helt gratis och det syns inte på telefonräkningen!

BRIS startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Källa: BRIS viatt.se