STOCKHOLM Minns du vad som hände i mars för två år sen? 

Då slog covid-19 till, och de som kunde jobba hemifrån rekommenderades att göra det. Nu visar länsmuseet många av de bilder som stockholmarna tog som exempel på hur vardagen påverkades.

En av de bilder som tydligt visar att många stockholmare respekterade FHM:s, Folkhälsomyndighetens, regler om att hålla avstånd är den där två grannar fikar. De bor mittemot varandra, med några meters avstånd, och sitter vid tröskeln till respektive lägenhet. Allt för att det fruktade covid-19-viruset inte ska få fäste där.

Och flera andra bilder visar på ett skrämmande tydligt sätt hur olika verksamheter fick skydda sig för att hålla det dödliga viruset på avstånd. Men på många platser i länet gick det inte att stoppa viruset, som krävde tusentals liv, inte minst i Stockholms län.

Bilderna är självfallet en skatt i sig även om de inte lockar till ett leende hos betraktaren, möjligen till igenkännande nickar om en tid som för alltid kommer finnas med i historien.

Tidigt insåg många, inte minst Stockholms läns museum, eller länsmuseet kort och gott, att pandemin var en
unik händelse som behövde dokumenteras för framtiden.
Därför bad man folk skicka in bilder, berättelser och dagböcker från pandemin.

Insamlingen startade våren 2020 och pågick till och med den 16 mars 2021. 
Nu finns ett urval av alla de bilder och berättelser som kommit in till samlingen #icoronatider sedan i mars 2020. Urvalet presenteras i Samling pågår, länsmuseets nya gränssnitt för visning och insamling.
De speglar många igenkännande vardagssituationer som tidigare inte fanns, enligt länsmuseet. Förutom fikat viddörröppningen i trapphallen grannar emellan, uppstod också situationen med tomma mathyllor i en annarsvälfylld butik, digitala möten med ansikten i ett rutmönster, eller sjukvårdspersonal i en mundering somskulle kunna vara tagen ur en framtidsfilm, skriver länsmuseet på sin hemsida.
Bilderna som har laddats upp kommer från människor i alla åldrar, från både hemarbetare och vårdpersonal.
Vissa berättelser väcker starka känslor och beskriver hur en arbetsdag kunde se ut för en sjuksköterska eller en läkare.