KÄRLEK OCH RELATIONER: Det finns en ny lösning på den urgamla gåtan om var och hur man hittar kärleken. Plattformar för dejting.

Människor samlas i digitala mötesutrymmen i större antal, vilket möjliggör fler privata interaktioner.

De senaste 20 åren har dejtingplattformar helt ritat om kartan över hur och var vi kan träffa människor, både på kort och lång sikt. Den viktigaste förändringen, och en av huvudskälen till dess framgång, är att onlinedejting gör dejting betydligt mer privat. Dejting flyttar in i hemmet; istället för att ta den första kontakten med någon på en offentlig plats, tar du den första kontakten från bekvämligheten av ditt eget hem.

Marie Bergström, sociologiforskare vid National Institute of Demographic Studies i Paris, håller med och säger i artikeln på forsking.se.

– På nätet träffar man folk som man inte känner och inte har någon koppling till. Det gör att man kan ha en tydlig gräns mellan sitt sociala och sitt sexuella liv. 

Utreder omständigheterna för sex och intima relationer

Hon är intresserad av det nuvarande tillståndet av sexualitet och personliga relationer, som har genomgått betydande förändringar på relativt kort tid. Hon hävdar att HBTQI-personer har legat före i många aspekter när det gäller interaktioner på nätet, men för att skapa historiska jämförelser valde hon att fokusera på heterosexuella kvinnor och män i sin forskning.

-Vi har till exempel fler sexuella partners och vi skiljer oss oftare än för 50 år sedan. Och även om det fortfarande finns starka genusnormer så är förändringen stor när det gäller synen på kvinnors sexualitet, säger Marie Bergström i artikeln. 

Foto av Mika Baumeister på Unsplash

Hur populärt är nätdejting?

Enligt forskningen Svenskar och internet (2021) ägnade sig mer än var fjärde svensk singel till nätdejting under det föregående året.

De yngre generationerna var mest aktiva på dejtingplattformar.
Var sjunde svensk som just nu är i ett förhållande träffade sin make genom en dejtingsajt eller en dejtingapp, oftast Tinder.

Enligt Tinder-appens hemsida har de haft över 55 miljarder matchningar världen över, bland totalt runt 8 miljarder människor.

Tinder ägs av American Match Group, som även äger Match, OkCupid och Hinge. Match Group hade hösten 2021 ett börsvärde på cirka 380 miljarder kronor.

Den passionerade kärleksbilden har funnits länge.

Den romantiska föreställningen om kärlek anses allmänt ha slagit rot på artonhundratalet. Men det går längre tillbaka än så. Brita Planck, historiker, är intresserad av balansen mellan strategiskt äktenskap och fri kärlek i sin avhandling The language of love: nobility, love, and marriage 1750-1900 (2014). Kvinnor var minderåriga och därför inte juridiskt fria att välja, men delad tillgivenhet var fortfarande ett ideal på 1700-talet, hävdar Brita Planck. En lämplig äktenskapskandidat var ”av hög börd, besatt och någon du älskade.”

Förekomsten av olika dejtingformer varierar över tiden.

Men födseln, eller social klass, var lika betydelsefull. För att hålla den ökande medelklassen på avstånd modifierade de svenska adelsmännen på 1700-talet sina sätt att förhålla sig genom tiden. Danser övergick från öppna till slutna evenemang.
Sedan var det upp till föräldrar och andra anhöriga att behålla den sociala kontrollen. Det är nu upp till var och en.

– Enligt Brita Planck syns det i hela samhället i hur vi kommunicerar vår exklusivitet på många sätt.
Det gör att kundkretsen på dejtingplattformar förändras över tid. Inte bara för att du stöter på en. Enligt Marie Bergström slutar den ekonomiska och kulturella eliten en app när ”alla” dyker upp från ingenstans, berättar hon i artikeln.

Källa och länk: Forskning.se

Hur träffade du din kärlek? kommentera