Dree Low – eller Salah Abdulle – som han egentligen heter, är en av Sveriges mest populära artister. Han var Sveriges mest streamade artist på Spotify 2020 och i fjol den tredje mest streamade artisten. En rappare som prisats dubbelt på P3 Guld och dubbelnominerad i kategorin årets låt på fjolårets Grammisgala.

 

Dree Low har varit ett ämne för spekulation de senaste veckorna och nu avslutar han sin karriär och har börjat ta bort sin musik. Bilder försvann från hans Instagramflöde, videos togs bort från Youtube och nu har musik börjat försvinna från Spotify.

I söndags gick artisten ut med ett besked på sin Instagramstory; ”Sho sho folket! Jag lägger ner min musikkarriär för att fokusera på det som är bättre. Kommer fortsätta mitt kreativa arbete på andra sätt. Tack!”

För hans fans och publik kommer beskedet som en överraskning. Det har spridits rykten att Dree Lows beslut har med religion att göra – något som i så fall inte skulle vara första gången i modern svensk hiphop-historia.

Ur videon till succélåten Pippi, som har nästan 60 miljoner spelningar på Spotify. Skärmdump/Youtube

27-åringen, som kommer från Husby, slog igenom 2016 med med debut-ep:n ”Jet som i France” och har under sin karriär samarbetat med flera kända artister, bland annat Einár, 1 Cuz, Jireel, Cherrie och Hov1. Hans största hit är ”Pippi” – som släpptes 2019. Låten inleds med orden: ”Vad är det här för livsstil? Get smoked som i Sisi. De hyllar mig i Mitt i men hatar i Expressen.” Där har han sagts syfta på en artikel i Expressen, som publicerades efter att han uppgetts vägra dela scen med polisen vid ett samtal under Järvaveckan.

En av flera händelser som gjort att Dree Low anses som kontroversiell. En bild som i höstas förstärktes när han dömdes till ett års fängelse för delaktighet i ett rån mot en butik i Kista, Stockholm. Han har också pekats ut som kopplad till ett kriminellt nätverk. Om det säger Salah Abdulle till DN;

– Yani, det finns, så klart, men jag pratar inte bara om våld, vapen och knark. Jag har en massa låtar om helt andra saker – och när jag rappar så pratar jag om alla aspekter av livet här ute. De säger att jag glamoriserar gatulivet… Och okej, jag förstår att ibland så kan man tycka det – men varför berättar ni inte om hur mycket jag också problematiserar gatulivet? Vad hände med de gånger jag avrått barn från att äta tabletter och ta kokain? Det finns ingen som sjungit lika mycket negativt om gatulivet som jag har gjort. Jag berättar om livet här ute från alla sidor.