Internationella fotbollsförbundet Fifa bryter avtalet med EA Sports. Vilken väg väljer parterna nu?


Spelserien FIFA så som vi känner den har officiellt meddelats vara vid sitt slut. Sedan 1993 har det varje år lanserats ett nytt fotbollsspel från EA Sports, det med en Fifa licens. Ett fortsatt samarbete blir det dock inte, då parterna nu väljer att gå skilda vägar. FIFA 23 kommer därmed vara det allra sista FIFA spel som utvecklas av EA Sports.

Spelgiganten EA kommer dock fortsatt jobba med fotbollsspelet. Serien kommer nu istället synas och presenteras med benämning EA SPORTS FC. Den världskända utvecklarstudion försöker lugna sina spelare och berättar att namnbytet kommer inte skada spelet som sådan och att de aspekter som kännetecknar spelserien som sådan kommer fortfarande finnas kvar i de kommande spel. Dessutom berättar EA att licensbrytning med internationella fotbollsförbundet kan ge utvecklarna större möjlighet till innovation och kreativitet. FIFA spelet har tidigare hindrats av sin licens på alla möjliga sätt, något som vi rapporterade om tidigare under året.

Fifa bröstar sig i sin tur med väldigt starka påståenden om att FIFA spelet kommer fortfarande vara det bästa fotbollsspelet på marknaden. Hur fotbollsförbundet vill lyckas att slå giganten EA, som under decennier jobbat med att skapa stabila och lojala band med flertal ligor, klubbar och spelare framgår inte, men med tanke på uttalandet kan det spekuleras om att flertal spelstudios möjligtvis redan är involverade i processen. Fifa har för tillfället sagt att det pågår förhandlingar med ”ledande spelutgivare” och investerare gällande fortsättningen av spelserien som sådan.

Federationen vill inte heller limitera sig vid enbart en speltitel utan överväger att involveras i flertal andra fotbollsspel. Här känns det som att förbundet vill skapa ”egna flaggskepp” som kan fungera som reklamprodukter till de internationella tävlingar som Fifa håller i. Gällande dessa är det mycket troligt att den trovärdiga simuleringen av fotboll som sådan kanske ligger i andra hand och att Fifa istället vill erbjuda lättillgängliga spel.

Kommer någon av de större spelutvecklarna ta över FIFA licensen och ge EA Sports en rejäl match framöver? Konamis tidigare Pro Evolution Soccer höll under flertal år flaggan relativt högt – men trots detta sågs EAs fotboll alltid som den överlägsnare titel sett till licensierat innehåll, spellägen, samt den så viktiga gameplay känslan.