Nio omgångar för Malmö samt Djurgården, tio för Timrå  – så lite återstår av grundserien. För sistplacerade Djurgården väntar de allra viktigaste duellerna. För gapet upp till Malmö, som i detta nu har den sista räddningsplatsen, har minskat rejält och Djurgården är inom räckhåll. 


För någon månad sedan såg det ut som en nästintill omöjlig uppgift för Djurgården. Då låg man långt bakom en 12:e placering, som är den sista plats som innebär räddning från det så oberäkneliga kvalet. Men Djurgården har ryckt upp sig rejält och spelet har lyfts till en helt annan nivå under de senaste matcherna. Stockholmarna är på gång med andra ord och fullt redo för uppgiften.

Det som Djurgården behöver göra är att lyckas ta sig förbi både Timrå och Malmö. Timrå ligger man efter med två poäng (Djurgården har 45, Timrå 47). Det ska dock tilläggas att Timrå har en match till godo. Malmö ligger på 48 poäng och har spelat lika många matcher som Djurgården.

Djurgården ska även ta i beräkning att i fall man skulle sluta lika poängmässigt med annat eller andra lag, så kommer det bli målskillnad som avgör placeringar. Där ligger Djurgården risigare till i detta nu, -9 i förhållande till Timrå och -10 till Malmö.

Det ska dock tilläggas att vid en väldigt dålig form kan även Linköping, och till och med för tillfället slutspelsplacerade Brynäs, hamna i kvalstriden. Bägge lag har just nu 53 poäng på kontot. Det ses dock som mindre troligt att Brynäs eller Linköping skulle hamna mitt i smeten, med tanke på det poängsmässiga försprång som man ändå har gentemot sina bakomvarande konkurrenter. Helt omöjligt är det dock inte.

Summa summarum så väntar en högintensiv säsongsavslutning där minsta möjliga marginal kan avgöra vem som kommer få göra sig redo för kval och vem som kan packa för säsongen och börja förbereda sig för kommande SHL upplaga.