Dagligvarukedjan Coop håller stängt eftersom kassasystemen inte fungerar, inte ens med kontanter. Det var i rusningen under fredagen som kassasystemen slutade fungera och enligt Coop ska deras underleverantör drabbats av ett cyberangrepp. 

Moderna butikslösningar saknar prislapp och förlitar sig helt på streckkoder. Vilket betyder att även om kunden har kontanter och kassapersonalen har en miniräknare så kan fortfarande inte kunden få med sig en liter mjölk från butiken. 

Hela butiken är beroende av ett system där vi får veta vem som sitter i kassan, elektronisk våg som är kopplad till kassasystemet finns, varje streckkod likaså. Lagersystem med lagersaldo och hela vägen till att systemet är certifierat av skatteverket. Vissa kan inte ens få upp kassalådan utan internet och elektricitet när du sträcker fram din hundralapp. 

Hela denna logistikkedja kollapsar vid ett fel i systemet. Var finns det som så många annars brukar ha, en plan B när något felar. 

Visst. Kön i varuhuset skulle vara väldigt lång vi manuell hantering men det är nog bättre att få middagen en timma senare än ingen alls. 

Kanske får vi fler “kort datum produkter” och borde inte en plan B vara läglig när vi alla undrar vad som blir det nya normala efter pandemin.