SALEM

Mannen var dömd för våldtäkt mot barn sedan tidigare – men befann sig på fri fot i väntan på hovrättsdom. Den 25-årige mannen tog kontakt med sitt offer via snapchat och förmådde den 10-årige pojken att skicka nakenbilder på sig själv. 

Några dagar senare har mannen – enligt åtalet – begått en våldtäkt på 10-åringen i ett skogsparti i Salem.

 

Våldtäkten mot pojken ska ska ha skett på kvällen den 3 juni i år. Pojken fördes med ambulans till sjukhus där bevis om våldtäkten kunde säkras. I bevisningen finns bland annat förhör med pojkens mamma och sjukvårdspersonal som vittnar om hur pojken mådde efter händelsen och vad han berättat för dem.

 

I december 2019 dömdes den då 23-årige mannen till fängelse i ett år och sex månader för nio fall av sexuellt ofredande, sjutton fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, sju fall av sexuellt övergrepp mot barn, sexton tillfällen av barnpornografibrott och åtta tillfällen av sexuellt övergrepp mot barn, samt ett fall av våldtäkt mot barn.

De sjutton offren var i åldern 8-13 år.

 

Mannen åtalas även för att ha sexuellt ofredat den 10-årige pojken på snapchat och utnyttjat pojken för sexuell posering där mannen sparat bilderna i sin mobiltelefon innan han stämde träff med pojken i verkligheten.

Domen överklagades av mannen och först idag, torsdag, togs den upp till prövning i hovrätten. Under tiden den dömde 25-åringen befunnits sig på fri fot har han alltså kunnat begå nya övergrepp.

 

– Handläggningstiderna hos hovrätten är för närvarande alldeles för långa. Det finns alltid en risk för att en tilltalad som är på fri fot begår nya brott medan en rättsprocess pågår, sade Anna Avenberg, tillförordnad hovrättslagman vid avdelningen som handlägger målet till DN i juni i samband med häktningen av mannen.

 

Den åtalade mannen nekar till alla brottsmisstankar.

Hovrättsförhandlingen gällande den tidigare domen förväntas pågå i fem dagar.