STOCKHOLM Många äldre luras av bedragare  som påstås ringa från en stor varuhuskedja som säljer elektronik. Polisen varnar nu för att gå på deras bluffmetoder. 

Den som ringer säger att en annan person försöker köpa eller har köpt varor i den uppringda personens namn, enligt polisen.se.

Bedrägerierna sker i hela Stockholms län och i nuläget har det kommit in 70 ärenden av denna typ under januari-februari 2022.

– Vi måste få ett stopp på detta. Bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att lura människor. Vår uppmaning är: Ge inte ut kortuppgifter till okända som ringer även om de är övertygande. Swisha inte eller logga in på BankID. Lägg på luren och ring upp ett nummer du själv tagit fram till din bank vid behov. Var mycket ifrågasättande, säger Fanny Göthberg, på bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm.

Tillvägagångsättet är att en okänd person påstås ha försökt köpa elektronikvaror i den uppringda personens namn. Den som ringer säger sig kunna hjälpa till att stoppa transaktionen och kopplar personen till vad som uppges vara dennes bank.

Bedragarna kan vara mycket övertygande och verkar insatta i enskilda förhållanden hos den de ringer till, skriver polisen på sin hemsida.