Jayce Landberg är en konstnär som har många strängar på sin lyra. Hans karriär startade med musik, ett intresse som influerades mycket av hans mor vars önskan var att Jayce skulle börja spela på antingen fiol eller piano. Men Jayce hade lite andra planer, för honom var det elgitarren som fångade hans uppmärksamhet.


Då var Jayce 13 år och var redan inskriven på musik konservatorium och fick därmed börja med en vanlig gitarr istället och spela elgitarr vid sidan om. När Jayce några år senare flyttade till landet fanns det ett piano där och Jayce provade på – något som blev en lyckad match och numera komponerar Jayce förutom på gitarr även på piano.

Det här med att komponera, att skapa, är något som genomsyrar hela vår intervju rätt igenom och det märks hur oerhört mycket själva skapandet betyder för Jayce. För anledningen till att Jayce håller på med musik är först och främst för att han vill skapa något vackert, något unikt.

Detta är också anledningen till varför Jayce även ägnar sig åt författarskap, ett intresse som till slut faktiskt förde honom i riktning mot själva filmskapandet som sådan. ”Det här med författarskap och film, det går lite hand i hand, man skapar en egen verklighet, man skapar olika karaktärer, en annan dimension” – säger Jayce och uttrycker på det viset sin passion för skapandet.

Jayce Landberg © Photo: Tallee Savage / Album The Forbidden World som filmserien grundar sig på. © Victoria Productions

Det var under skapandet av den senaste musikvideon som Jayce på allvar insåg att han har lyckats med något speciellt, något som skulle kunna hålla i en film eller i en serie. Då bestämde han sig för att nästa gång skapa en film som baseras på hans egna låtar tagna från Jayces senaste album The Forbidden World. Slutprodukten av detta blev en filmtrilogi som heter Truth or Dare, där två filmer redan är färdiga och en tredje håller på att skapas i detta nu.

Truth or Dare är inte vilken filmserie som helst och Jayce berättar passionerad om filmernas karakteristik, som i mångt och mycket skiljer sig från den klassiska mainstream produktion. Jayce har i och för sig skapat en lineär berättelse, men han har verkligen lekt med tid och rum och gjort något som får tittaren att se upp direkt.

Den första filmen i filmtrilogin heter Never Love Again. I den skildrar Jayce 1700 talets upplysningstid. Berättelsen utspelar sig då i en nobless slottsmiljö, karaktärerna bär ikoniska kläder för epoken och beter sig som om de hade befunnit sig i just 1700 talets värld. I den andra filmen Jealousy förändras dock tid och rum radikalt. Karaktärerna förflyttas ända fram till 1950 talet och filmen genomsyras plötsligt av Noir tematik.

Hope (Anna Osadcha) & White Moon Drake (Jayce Landberg) gömmer sig i en lada i Never Love Again

Ändå är det en lineär berättelse som utspelar sig och karaktärerna bär med sig allt från den första filmen, något som för tittarna är väldigt unikt och oerhört stimulerande. Jayce förklarar att det här med att placera samma karaktärer i diverse kontext mellan de olika filmerna är ett koncept som för med sig många möjligheter i just själva skapandet, då berättelser som kan skapas baserat på det här konceptet blir nästintill oändliga.

Naturligtvis är det en stor utmaning att skildra olika miljöer, då karaktärerna måste anpassas till de olika epokerna för att det ska se trovärdigt ut. ”Jag försökte vara så tidsenlig som det bara går” säger Jayce. Dels är det kläder, miljön och övrig material som måste ändras, men även hur själva karaktärer beter sig. ”Karaktärerna utvecklar sig också, även om de behåller sitt sinne och sin personlighet så påverkas de uppenbarligen av miljön där de befinner sig” berättar Jayce.

Här kan ni ta del av exklusivt innehåll som bara finns tillgänglig för Telegrafernas läsare. Vi bjuder er på trailern till första filmen i trilogin Truth or Dare, som heter Never Love Again. Denna film nominerades i Los Angeles som finalist för en filmteater lansering i Kalifornien.

Copyright ©2021 Victoria Film / Jayce Landberg™  Source: www.victoriafilm.se

 

Glöm för all del inte att vi har intervjuat Jayce även i samband med den andra filmen som heter Jealousy. Mer om den hittar ni i fortsättningen av den här intervjun som länkas här. 

Pratstund med Jayce Landberg – om karriären och filmtrilogin Truth or Dare – Del 2