Promise of Asgaard är en låt tillhörandes album The Forbidden World som skapades av konstnären Jayce Landberg och lanserades under 2020. Förra månaden pratade vi med Jayce Landberg i samband med filmtrilogin Truth or Dare. Nu har Jayce skapat och producerat musikvideon till låten Promise of Asgaard, som vi har fått äran att lansera.


Låten Promise of Asgaard säger en direkt att vikingarna och vikingatiden generellt är i fokus här, men förutom detta är låten helt öppen för tolkning. Jayce gillar att skriva i metaforer och precis som med skapandet av filmtrilogin Truth or Dare ligger hans fokus på att få tittaren, i det här fallet lyssnaren, delaktig. ”Jag brukar aldrig skriva texter väldigt klart, utan jag brukar alltid lämna lite öppet rum för tolkning”, säger Jayce.

Musikvideon till låten Promise of Asgaard fångar ens intresse direkt, mycket tack vare härliga slowmotion effekter som får en att ta in händelserna mer på djupet. ”Det gör att det blir som en annan värld, det blir också en känsla som man hinner anamma. Det är väldigt vackert när saker och ting är filmade i slowmotion på rätt sätt”, förklarar Jayce om varför det finns stort fokus på detta i Promise of Asgaard.

Dessa effekter hjälper inte enbart att porträttera själva karaktärernas beteende och uttryck, men också miljön i sig – och det är precis här som Promise of Asgaard kommer till liv. När vi pratar om just själva miljön där berättelsen utspelar sig, berättar Jayce att han försökte vara så tidsenlig som möjligt vilket framkommer väldigt tydligt. Karaktärerna använder sig av riktiga vikingakläder, miljön och kulisserna skildrar en riktig vikingaby och dess omgivning i sin uråldriga glans.

Loke (Jayce Landberg) & hans hustru Vyktorya (Caroline Blommé) beskådar en sista solnedgång innan allting förändras. Victoria Film / Jayce Landberg © 2022 www.jaycelandberg.com

Att själva platserna där Promise of Asgaard spelades in lyckas förmedla en speciell känsla är ingen tillfällighet. När Jayce går in lite mer på detaljerna om platserna, inser jag varför just den miljön där berättelsen utspelar sig lyckas med att leverera den där rätta känslan. Platserna som valdes för inspelningen är nämligen direkt kopplade till vikingatiden som sådan, på ett eller annat sätt. ”Det kändes verkligen som att det var lite på riktigt i den bemärkelsen”, berättar Jayce.

Berättelsen i musikvideon är i det stora hela en kontrast mellan det goda och det onda. Videon börjar med bröllopsceremonin, stämningen är lättsam och karaktärerna känns obekymrade samt fyllda av glädje och lugn. Detta förändras snabbt när byn blir anfallen. I videon finns det flertal scener och karaktärer som ger upphov till olika tolkningar och funderingar. Den till synes mystiska prästinnan, den oskyldiga flickan, för att ge några konkreta exempel. Här måste skådespelarna prisas för sin fenomenala prestation och naturligtvis även skaparen i fråga Jayce, som regisserat, filmat och även skådespelat som karaktär Loke i Promise of Asgaard.

Promise of Asgaard innehåller även några scener där Jayce vågar provocera med hjälp av erotik, något som han anser balanserar ut det onda som håller på att ske i samband med att byn blir anfallen. ”Det symboliserar det som är vackert, det som är naturligt. Det är någonting som är i enlighet med naturen, något som är positivt”, säger Jayce om den erotiska scenen.

Vikingarna (Lars Vincent & Tommy Wrede) närmar sig den fridfulla Vikingabyn. Victoria Film / Jayce Landberg © 2022 www.jaycelandberg.com

Vi pratar även en hel del om casting. Att välja rätt människor till rätt roll är ingen enkel uppgift, men jag får en uppfattning av att Jayce är väldigt noggrann i själva urvalsprocessen som sådan och går mycket på känslan. I Promise of Asgaard hittar vi en blandning av kända ansikten från filmtrilogin Truth or Dare samt även nya skådespelare. Man vill få in nya ansikten så man inte har hela tiden samma mellan projekt, men vissa utvecklar man en väldigt bra kemi med och i många fall vänskap också. Det blir som en liten familj ibland, man vill gärna jobba med de man trivs med”, säger Jayce.

En av de nya skådespelarna, Caroline Blommé exempelvis, valdes till rollen Vyktorya tack vare sin speciella utstrålning som Jayce fastnade för. Caroline var i början inte helt säker på om hon skulle spela Vyktorya men Jayce insisterade, ”hon har den blicken, den utstrålningen” förklarar han.

Jayce nämner även Christian Jarder som tidigare skådespelat i filmen Jealousy och som i Promise of Asgaard spelar en av vikingarna som anfaller byn. ”Han är fantastisk, han är en av de jag älskar att jobba med”, säger Jayce om Christian vars smeknamn är ”Chriss Chross”. En annan skådespelare som sticker ut är lilla flickan Wynja. Wynja (vars karaktär också heter Wynja) har stort historie intresse och uppfostras som en liten viking. ”Hennes mamma har uppfostrat henne mycket med historia och en del av den historian är vikingatraditioner. Vi brukar säga att hon är den sista viking”, berättar Jayce.

Musikvideon till Promise of Asgaard lanseras denna vecka och här får ni nu en unik möjlighet att få se Jayce Landbergs nya skapelse.

Copyright ©2022 Victoria Film / Jayce Landberg™ Source: www.victoriafilm.se

Här hittar ni mer läsning om Jayce Landberg och hans filmtrilogi Truth or Dare: 

Pratstund med Jayce Landberg – om karriären och filmtrilogin Truth or Dare – Del 1

Pratstund med Jayce Landberg – om karriären och filmtrilogin Truth or Dare – Del 2