SSKs höstsäsong skulle mycket väl kunna summeras som ett fiasko. Laget har haft en nedåtgående trend och från att ha ockuperat en slutspelsplats har nu Södertälje istället hamnat på en kvaplats ner till Hockeyettan. Det enda laget som är sämre placerat just nu är Troja-Ljungby, som dock klarade av att besegra söderortslaget i den senaste duellen lagen emellan. När tar SSKs dåliga svit stopp? 


När det för någon vecka sedan började se riktigt trist ut fanns det trots allt en smula hopp som tändes. Södertälje hade framför sig matcher mot de sämre placerade lagen och det fanns en förhoppning om att SSK skulle hitta en vinnande väg och ta ett kliv närmare slutspel.

Istället blev det förlust efter förlust och istället för att lyckas närma sig de topp 6 lag som har en garanterat kvartsfinalplats, så har det gått den andra vägen – nämligen rakt neråt. Nu ligger tabellbotten alldeles för nära och hotar – enbart tre poäng har Södertälje till godo på, för tillfället sistplacerade, Troja-Ljungby. En motståndare som SSK har förlorat mot senaste gången lagen möttes och en motståndare som man inleder andra delen av säsongen mot, efter det mycket viktiga juluppehåll.

Frågan som ställs är huruvida den välbehövda pausen kan kasta om läget i tabellen och få Södertälje att börja plocka lite viktiga poäng. I den senaste matchen som spelades igår på bortaplan mot Mora, blev det enbart en pinne som stockholmslaget kunde ta med sig hem. En tröstpoäng – men möjligtvis en mycket viktig sådan i kampen om att främst lyckas hålla sig kvar i ligan inför kommande säsong.

Det ska tilläggas att SSK har definitivt fortfarande en chans att nå ett slutspel trots allt. En åttånde eller nionde plats är fortfarande fullt realistisk att nå – men då måste Södertälje vända den negativa trenden. För om förlusterna fortsätter öka även efter jul, så är det väldigt lite som talar för att SSK ska nå slutspel – då kommer fokuset istället behöva ställas om för att först och främst undvika ett kvalspel. Kval som Södertälje till varje pris vill undvika.

Som vi rapporterade om tidigare så har det hänt en hel del i SSKs ledning och även spelartruppen har kastats om en smula sedan laget inledde denna säsong. Fler justeringar och omkastningar kommer det troligtvis bli, och det är ytterst viktigt att klubben träffar rätt – för nu gäller det att börja prestera.

Statistik från sista matchen, som spelades mot Mora IK på bortais. 

FOTO: skärmdump från stats.swehockey.se