Hockeyallsvenskan är återigen tillbaka efter några dagars juluppehåll. Tabellen är för tillfället oerhört jämn, särskilt mellan 14:e och därmed sistaplats som innebär kval ner, och 9:e plats som istället skickar laget rakt in i en åttondelsfinal och in i kamp om att få spela ett kvartsfinal. Med andra ord – mycket kan vinnas och mycket kan förloras den här vintern och början på våren. 


Dramatik som är svår att regisera. Medan de flesta lag som just nu ligger på en kvartsfinalplats kommer med största sannolikhet behålla positionen, det vill säga om ingen stor förlustsvacka dyker upp, så är läget desto mer spännande och oförutsägbar längre ner i tabellen – där det finns mycket att vinna men också oerhört mycket att förlora.

Söderortslaget Södertälje SK ligger mitt i smeten. SSK är inne i en oerhört tuff period, en period som inte tycks ta slut. Trots några dagars juluppehåll och en radikal omkastning bland ledningspersonal som tidigare skett så har laget inte lyckats ställa om för fullt och en ny förlust kom i öppningsmatchen utav den andra halvan av säsongen. En förlust som verkligen svider – då Södertälje fick börja i sin hemmaarena och spelade mot sistplacerade Troja-Ljungby. Trots detta blev det enbart en poäng efter förlust i övertid.

Däremot är inget förlorat än. Som det förklaras ovan så är marginalerna i tabellens nedersta del oerhört små och förutsättningar kan kastas om tämligen snabbt. För trots att SSK ligger för tillfället på den dystra kvalplatsen så ligger en sista slutspelsplats bara två poäng ifrån de. En marginal som söderortslaget kan ta in redan i nästa duell.

Frågan som kvarstår är huruvida det kommer att fortsätta bli så pass jämnt och hur länge i sådana fall kommer Södertälje räddas av andras resultat. För det ringa poänggapet kan snabbt växa sig stor och chanserna kan segla iväg. Det återstår att se om SSK kan resa sig och bryta förlusttrenden.

 

Matchstatistik från matchen mellan Södertälje och Troja-Ljungby.

FOTO: skärmdump från stats.swehockey.se