Beslagen av importerat godis och snacks som innehåller cannabis har ökat det senaste året. Tullverket varnar för godis som innehåller en ny syntetisk cannabis som är farligare än vanlig cannabis.

 

Risken för överdos är överhängande då den som äter godiset inte kan förutse hur stark drogen faktiskt är.

Det ser ut som vilket lösgodis som helst och varken smakar eller luktar annorlunda, vilket gör det extra farligt om yngre barn skulle råka få i sig det av misstag.

Godiset både luktar och smakar som vanligt lösgodis. Foto: Tullverket

 

Fram till i somras innehöll alla Tullverkets beslag av cannabisgodis naturliga cannabinoider som till exempel THC, som är det huvudsakliga rusämnet i cannabis. Men i höst har tullens personal stoppat försändelser med godis som visat sig innehålla den syntetiska cannabinoiden 5F-EDMB-PICA, en substans som narkotikaklassades i maj i år. Det är samma typ av ämne som fanns i spice, som orsakat flera allvarliga förgiftningar och även dödsfall.

-Vi bedömer att riskerna med detta nya cannabisgodis är särskilt stora då missbrukarna sannolikt förväntar sig godis som innehåller vanligt cannabis och därmed doserar därefter, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium, som analyserar de droger som beslagtas.