Här ska jag ta upp några av de saker du skall tänka på när du skaffar ett webbhotell!

Först så varför skaffa ett webbhotell? Ja det är det bästa sättet att ha en hemsida/blogg på när man startar upp mer på riktigt så att säga. Man brukar börja med gratis versioner som ex ”wordpress.com” det gjorde även jag, men när det börjar bli mer allvarligt, seriöst då behöver man ha ett ställe att ha sin hemsida på som är säkert och tryggt från flera synvinklar, som jag skrivit lite om i andra artiklar här på bloggen.
Först ska du se att det passar dina behov och fungerar bra, så att din hemsida inte blir långsam och därför svårtillgänglig för dina besökare. Några billigare uppstickare på marknaden har genom åren haft problem med olika saker som exempelvis kapaciteten. Men de allra flesta leverantörer har under åren blivit bättre.

 

 

Vad bör man tänka på när man väljer webbhotell

 

Några saker man ska kolla efter är dessa:

  1. En hemsida kan ha varierande behov. Ska du bara publicera en enkel blogg med bilder och text, för en (åtminstone till en början) ganska liten läsarskara, så kommer du i de flesta fall undan med de billigaste alternativen.

     

  2. Andra saker att tänka på är om webbhotellen tar backup på ditt innehåll, så att du inte förlorar inlägg för att något kraschar hos dem. Men jag rekommenderar även att alltid själv ta backuper/säkerhetskopia på sitt innehåll – företag kan gå i konkurs eller missköta sig .

     

  3. Kundsupporten/kundservice är viktigt helst om man inte är en teknisk van person.

    Så se till att det finns bra möjligheter att kontakta dem. Chatt, email, telefon bra ”öppentider”

Hur vet man hur mycket utrymme man behöver?

Det beror återigen på vilket sorts innehåll du ska ha i din blogg. Har du många bilder blir det snabbt fullt, men har du mest text och lågupplösta bilder klarar du dig rätt länge med några få gigabyte.

Men för de flesta ”vanliga” användare brukar standarspaketen oftast räcka. Går alltid att uppgrader senare.

Vad ligger vanligen priserna på .

Allt mellan 20-350 kr i månaden. Har man detta att leva av, företag så vill man kanske ha lite mer,

Det jag går in på i denna artikel är på delade servrar, det finns andra alternativ med, men det får bli i en annan artikel.

Vad kostar domännamn ?

Från några tior per år för billiga. Jag rekomenderar om din blogg/hemsida är på svenska att försöka få en (.se) domän, det finns flera alternativ (.com) (.org), ja en massa, men bra om man kan ha en som folk känner igen.

 

 

 

Är någon leverantör bättre att välja när man köper sitt domännamn?

Nej .

Är det svårt att installera wordpress? Måste jag anlita någon? Kan jag göra min hemsida själv?

Det beror på vad du vill lägga din tid på. Du kan naturligtvis,göra det själv att installera wordpress brukar vara enkelt om man väljer ett paket med ”one click”, det får man kika ordentligt på när man väljer paket. Att designa sin hemsida kan man absolut göra själv genom att se instruktionsfilmer på youtube exempelvis, Men om du vill göra allting själv, så var förberedd på att det tar tid – och var vaksam på hur mycket tid det tar dig. Ibland är det bättre att göra det man är bäst på och lämna resten åt andra.

 

Tips när det kommer till webbhotell eller domännamn?

Nja tips på domännamn, det brukar finnas att köpa på det webbhotell man valt, det är oftast inte heller dyrare, visst man kan köpa en domän för 50 kr per år men du skall då koppla det till ditt webbhotell, jag brukar se det enklare att köpa sin domän direkt via sitt webbhotell, då har man ju även sina utgifter samlade på ett och samma ställe. Se de webbhotell som finns i Sverige som utomlands (jag lägger in en bunt alternativ av hotell nedan, finns många fler) själv använder jag Inleed.

Så avslutningsvis kan jag säga, se över ditt behov, ta inte ett för stort paket i början.

 

Köp domän via ditt webbhotell. Köp ett paket med ”one Click” Gäller inte bara för wordpress.

Skapa gärna din egen hemsida efter studerat ex youtube videos, men kom ihåg att det finns mycket att tänka på exempelvis säkerhet, som man lätt kan missa, så om du har råd använd dig av en webbyrå eller frilansare, det brukar kosta mellan 3-6000 kr jag tycker att för 3-4000 kr får man en bra hemsida för i wordpress. Annars kan man även köpa sig en kurs på exempelvis UDEMO eller annan utbildningsplattform för skapande av en wordpress hemsida.

 

Ja det var lite om webbhotell etc, är det så att du efter att ha läst detta vill veta mer , få hjälp så får du gärna skicka ett email till mig så ska jag se vad jag kan hjälpa till med.

Hoppas detta är till hjälp och lycka till.

Här kommer några webbhotell, de första tre är mina toppalternativ.

Jag driver även en webbyrå och jag har ett kanonerbjudande när det gäller webbhotell,

bara att kontakta mig så berättar jag mer.

Jan-Erik Lindblom