HEM OCH TRÄDGÅRD: Det finns många objudna gäster som kan besöka dig i ditt hem. Många tvingas sanera sina hem på grund av ohyra, ibland för man väntat med att ta itu med dem på egen hand i god tid. Vi berättar om de vanligaste krypen och tipsar om hur du blir av med dem.

VÄGGLÖSS

Vägglusen blir allt vanligare i våra hem på grund av att resandet ökat. De sprider sig via föremål, begagnade möbler och mellan lägenheter. Det är en obehaglig lus som lever till stor del av att äta blod från sovande människor. De gömmer sig i närheten av där vi sover och vilar oss.

Mvolz, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Vägglusen är cirka 5 mm stor och efter att den sugit blod är den rödbrun, men innan kan den nästan vara genomskinlig.

Hur upptäcker vi dem? De brukar lämna små blodfläckar/svarta prickar på inredningen. När de biter sticks det en aning och bettet kan klia och bli rött. Bätten känns så lite att man sällan vaknar av det. Fullt utbildade insekter lämnar synliga små skal.

Om du misstänker att du drabbats bör du kontakta din värd och skadedjurssanerare. Oftast täcker din försäkring själva saneringen av bostaden och ibland kan vissa skadade föremål omfattas. 

RÅTTOR

Råttor kan orsaka stora materiella skador och de kan även sprida smitta. Råttor förökar sig även i lavinartad takt, ett par råttor kan leda till 800 till 1000 råttor på ett år eftersom ungarna snabbt blir könsmogna. 

Foto av Mert Guller på Unsplash

Råttor har alltid levt nära människor. De livnär sig gärna på vårt avfall efter vårt eget slarv. Se alltid till att täcka och förvara mat rätt. Ha inte mat eller vatten lättillgängligt för råttor och se till att dina sopor hanteras rätt, är väl förslutet i påsar, tunnor och andra sopkärl. 

Hur upptäcker vi dem? Det kan hända att du ser råttor men oftast kan du se att de gnagt eller hittar små tassavtryck och spillning.

Om du misstänker att de besöker dig är detta ett fall för din hyresvärd. Det behövs sanering och den ingår i de flesta fall av din försäkring. Det finns några få hemförsäkringar som även täcker eventuella skador. 

HUSBOCK

Husbockarna är bland de skadligaste objudna gästerna man kan få. De lever på gammalt och torrt barrträdsvirke. Det vill säga furu och gran. Främst finns de i de sydliga delarna av landet upp till Gävle. 

svajcr, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Det är larverna som lever inne i träet och gnager som ibland kan höras raspande då de gräver sina gångar. 

Hur upptäcker vi dem? Det är inte alltid enkelt att upptäcka om du fått dessa gäster. Oftast hinner de göra stor skada i flera år innan man märker något. Det man kan titta efter är ovala flyghål som är cirka 5-8 mm stora, det är där de gnagt sig ut från träet när de är redo att flyga runt. De kan ibland lämna efter sig ett ljust ”borrdamm”. En vuxen husbock är cirka 7-21 mm lång och dess larver kan leva i träet upp till 10 år. 

Hur ska man göra sig av med denna gäst? det man kan behöva göra är att ersätta det angripna träet och bränna det angripna virket. Du ska såklart kontakta försäkringsbolaget och en saneringsfirma. 

SILVERFISKAR

Den har inga vingar och påträffas då och då. Om Silverfisken är ohyra är svårt att säga men det är en objuden gäst vi inte önskar i våra hem. den lite större varianten har blivit allt vanligare. Den kan äta papper, den tål torrare miljö än den vi är vana vid. 

BIld av Hans Braxmeier från Pixabay

Silverfiskar tycker om fukt och har du många kan det vara ett tecken på en fuktskada. Eller för hög luftfuktighet i hemmet. De syns oftast till i badrum, kök eller mörka förråd. 

Hur upptäcker vi dem? Vi ser dem då och då och vill du kontrollera kan du flytta runt saker i hemmet. 

För att hålla antalet nere kan ska du dammsuga regelbundet och ett annat knep är att inte ha så mycket saker på golvet och inte ställa möbler som bokhyllan helt intill väggen. Om det är så att du fått otroligt mycket silverfisk ska du kontakta sanerare och detta täcks av din hemförsäkring i de vanligaste fallen.  

KLÄDESMAL och PÄLSÄNGRAR

Har du börjat undra varför du fått regelbundna små hål i kläderna? Förmodligen har du fått objuden ohyra. Pälsängrar är små skalbaggar som är cirka en halv centimeter långa och lever på att bryta ned döda djur och det kan börja med minsta fågelfjäder eller kadaver i ventilationen eller på någon annan udda plats. 

Pälsäng: Sarefo, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Klädesmalen den livnär sig på att äta ull. 

Hur upptäcker vi dessa? Jo som vi skrev innan genom att man får små oregelbundna hål i textilier, oftast i kläder. Man kan även ofta hitta små larvskal från när de ömsat skinn.  

Man blir oftast av med dem genom att bara sanera platsen eller området på egen hand. Men va noga med att tvätta alla kläder i 60 grader, eller så går det bra att frysa ned dem i några dagar till mer än -18 grader Dammsug noga alla springor, sprickor och andra små gömställen. Behöver du hjälp med en sanering så täcker oftast försäkringen detta men inte skadorna på kläder. 

Är det klädesmal du fått ska du när du sanerar använda kemiska rengöringsmedel. 

MJÖLBAGGAR

Den mjölbaggen de flesta tänker på är den svartbruna mjölbaggen. Det är denna som vi möter i våra lådor och skåp i köket. Den tycker om våra skafferivaror som mjöl, pasta, fågelfrön och liknande. 

Wikipedia Commons

Hur hittar man dem? Håller du ett öga omkring dig eller när du håller på i köket så missar du dem inte. Först brukar det röra sig om gula små larver i till exempel mjölet.

Dessa små kryp tar sig faktiskt in i stängda förpackningar. Larverna kan vara svåra att se men öppnar du en drabbad påse så känner du en skarp lukt. Rör du runt i lådorna eller skåpen kan du kanske se en liten bagge. De finns där du har smulor och liknande. 

Önskas det att bli kvitt dem så är det bara att börja tömma alla lådor och börja rengöra lådorna och hyllorna i köket noggrant. Dammsuga och släng sedan dammsugarpåsen.  Angripna matvaror ska du slänga och då i ordentligt förslutna påsar så ingen kan ta sig ut. 

Är det så att du blivit allvarligt angripen av mjölbaggar bör du kontakta ett saneringsföretag eller ditt försäkringsbolag. 

MYROR

Myror finns i flera olika arter, vissa är bara ute efter att hitta föda men det finns de som bygger bon i vissa träslag. Ser du lite större myror upp till 2 centimeter hemma kan du fått hästmyror som inneboende. 

Foto av Steve Tognoli på Unsplash

Hur ser man tecken på myror? Oftast ser du några vandra men inte alltid. Har du fått hästmyror så är det bra att känna till att de oftast arbetar på natten och då kan man ibland höra rasslande ljud där de bygger. De kan då lämna små högar efter sig när de grävt sig in i träbalkar eller liknande, men man brukar kunna hitta enstaka som vandrar och ibland hittas någon enstaka död myra här och där. 

Att bli av med hästmyror på egen hand kan vara knepigt då du måste hitta deras bo. Hälla rödcederolja är ett gammalt husmorsknep mot hästmyror som man då häller på boet. 

Mot myror som vill åt föda ska du rensa undan sopor, mat och spill Torka golv och bänk med våt trasa. Vid svåra problem av båda sorter bör en skadedjurssanerare kontaktas.

TVESTJÄRT

Den här objudna gästen är väldigt lätt att känna igen. Lång, smal och svartbrun kropp och så den gripklo liknande stjärten den nyper med. De är i princip allätare, de äter både levande och döda växter och de äter insekter, skadedjur och spindlar. I trädgården kan de vara ett problem då de kan bli många och äter på växter. 

BIld av Marc Pascual från Pixabay

Tvestjärtarna är mest aktiva på natten och de vistas på trånga och mörka platser. 

För att bli av med dem finns det flera bekämpningsmedel att ta till men det går även att på egen hand gillra fällor. Ta en blomkruka och fyll med träull och placera den upp och ned så kommer de samlas och är då enkla att fånga in. Eller rulla ihop en bit papp som du fuktar. 

HUSSPINDEL

Spindlar är egentligen inte några skadedjur eller farliga för människor. De kan bitas och ge en rodnad men det händer väldigt sällan. Den vanligaste spindeln du hittar inne är husspindeln och det finns två sorter av denna, den ena kan bli upp till 10 mm och den andra upp till 18 mm.

LNordgren, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Spindlar håller sig gömda för oss och andra djur. Du kanske hittar ett litet nät eller en stillasittande spindel uppe i något hörn eller bakom en gardin, element eller liknande. Har du förråd, garage eller uthus är det oftast där de väljer sina platser. 

Vill du minska antalet spindlar är det lättast att bara fånga in och släppa ut men genom att hålla rent och snyggt så minskar du även antalet spindlar.

KACKERLACKA 

Kackerlackorna har platt, oval, brunaktig kropp, med långa antenner och den har funnits på jorden i upp till 300 miljoner år och den lär leva vidare långt efter oss. Spännande är att den har inte förändrats mycket under alla år (så gott som perfekt anpassad art från början). 

BIld av Kasya från Pixabay

De kommer till oss bland annat genom matvaror, importvaror, resväskor och dåliga restauranger. 

Hur vet vi att vi fått dessa objudna gäster? Har du fått in dem så hittar du snart spillning, och ser döda och levande kackerlackor på olika platser. 

För att få bort dem krävs kemisk sanering och tätning och fuktsanering. Det lär även krävas fällor. Skador kan täckas av försäkringen men oftast inte sanering.