Sverige har fler skjutningar än andra, jämförbara länder. Det handlar ofta om unga män i utsatta områden, men frågan som förbryllar är varför; varför här och inte på andra ställen?

Få fenomen är så omskrivna och debatterade som skjutningar. Trots debatter, lagförslag och insatser så är en fråga fortfarande obesvarad; varför skjuts det så mycket i Sverige?

 

Flera lagar har skärpts och i Malmö har projektet ”sluta skjut” startats i syfte att försöka stävja skjutandet. 2019 drog polisen igång Operation Rimfrost, en så kallad särskild händelse med fokus på Malmö.

Förutom att det handlar om unga män är det också känt att skjutningarna är koncentrerade till utsatta områden där även bilbränder ökat.

Skottlossning i Hermodsdal i Malmö, december 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

-Många av de samhällsproblem vi idag fokuserar mycket på verkar ha att göra med just denna grupp – unga män i utsatta områden. Detta är en fråga där vi behöver lära oss mer – varför har denna utveckling tagit plats i Sverige? Egentligen vet vi ingenting, det är ingen som har undersökt det mer formellt, säger Manne Gerell, lektor vid Malmö universitet i ett pressmeddelande.

En förklaring är att det skett en normförskjutning, att grovt våld har blivit ett allt viktigare medel för att lösa konflikter, hävda sig eller ta marknadsandelar i droghandeln.

Enligt Manne Gerell är en förklaring invandring och integration.

-Det är svårt att bortse från det eftersom de flesta som skjuter har utländsk bakgrund, men frågan är hur det påverkar och hur mycket. Det är ingen som jämfört Sverige med andra länder, säger han.

 

 

Sluta skjut

Sluta skjut är ett samarbete mellan flera myndigheter, bland annat polisen och Malmö stad, för att minska antalet skjutningar och ge stöd åt de som vill lämna ett kriminellt liv.

Operation Rimfrost

I november 2019 beslutade polisen om en nationell särskild händelse, Rimfrost, för att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. Rimfrost samarbetar med projektet Sluta skjut för att få kriminella att hoppa av.

forskning.se