STOCKHOLM Elva personer dömdes i dag, fredag, till fängelse i flera år för grovt penningtvättbrott, grova narkotikabrott och narkotikasmuggling.

Stockholmstelegrafen.se och Söderortstelegrafen.se har tidigare berättat om hur länsstyrelsen i Stockholm hanterar ärenden som har med bland annat penningtvätt att göra. Flera är de företag som kan få betala flera miljoner kronor i vite om de inte förbättrar sina rutiner för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

Och i dag föll så domarna i Stockholms tingsrätt i ett omfattande mål som handlar om systematisk och organiserad penningtvätt via ett växlingskontor i Stockholm, står det på polisens hemsida.

Företrädaren för växlingskontoret dömdes till 8 år och 9 månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott samt grovt bokföringsbrott. Några av de åtalade dömdes för synnerligen grova narkotikabrott.

– Förundersökningen och nu även domen har visat att växlingskontoret fungerat som ett nav för ett stort antal kriminella nätverk där de kunnat omsätta sina brottsvinster genom bland annat valutaväxling, överföring av kontanter mellan kontantdepåer samt även föra sina brottsvinster utomlands, säger utredningsledare Magnus Sohlén vid polisen i region Stockholm, till polisens hemsida.

Belopp från brott för hundratals miljoner kronor har enligt åtalet slussats vidare till den grovt organiserade brottsligheten.