Det har gått 29 år sedan ”samlaren” Kurt Hellström bands fast i sängen i sitt hem i Nacka, rånades och mördades. Klockan 02.29, den 2 april 1992 kallades polis till bostaden efter att sambon larmat om att flera personer brutit sig in i deras hem.

Paret bands fast i sin säng och Kurt misshandlades så svårt att han avled av skadorna. Enligt Mats Pettersson, förundersökningsledare vid polisens Kalla fall-grupp, så finns det spår på platsen som tyder på att det handlade om ett inbrott.

Kurt Hellström var välkänd i området och han kallades för både ”Samlaren” och ”Skrot-Nisse”. Han ägnade sitt liv åt att samla skrot, som han förvarade på hög i sin trädgård och sålde vidare. Hans liv skildrades dessutom i en dokumentärfilm, som heter just ”Samlaren”. Och i filmen framtår Kurt som rik.

Det gick ett rykte om att han var förmögen, till och med att han skulle vara mångmiljonär.

Han samlade på allt möjligt och hans bostad och trädgård beskrevs som skräpig men han fick många besökare på grund av sitt samlande. Han besöktes av en allskön samling människor av olika slag och nationaliteter – folk som ville köpa och sälja grejer.

Duvnäsvägen 7, Nacka – google maps

Polisen vet inte exakt vad som stulits från parets bostad, då det fanns så mycket prylar har det varit svårt att fastställa vad som saknades. Under åren som gått har polisen haft ett stort antal personer inne på förhör – men utan att kunna leda fallet närmare en lösning. Vid den tekniska undersökningen som utfördes i huset säkrades dessutom DNA, en oidentifierad manlig DNA- profil, som inte gett någon träff i polisens register. Den som tror sig ha uppgifter att lämna kan kontakta polisen på

E-post: kallafall.stockholm@polisen.se
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Stockholm.

Källa: aftonbladet