KALLA FALL

Tommy var en 49-årig affärsman som på onsdagen den 18 december 1991 var på väg till tingsrätten för att delta i en konkursförhandling. Tommys BMW stod parkerad utanför hans kontor på Landskronavägen i Helsingborg. Han hinner precis sätta sig i bilen när en bomb utlöses. Explosionen är så kraftig att bildelar slungades ett hundratal meter. Tommy Gripenhov avled på platsen.

Fallet fick stor uppmärksamhet i media och nästan hela spaningsroteln kopplades in på fallet. Polisen kunde snabbt utesluta att det skulle handla om en olycka eller att det skulle finnas en naturlig förklaring till explosionen. Utredarna kunde konstatera att den bomb som detonerat varit placerad strax under förarsätet.

 

Man började förhöra personer i kretsen runt Tommy. Utredningen växte och och många tips kom in. Det fanns bland annat uppgifter om att en man, iklädd gröna kläder, ska ha setts springa från platsen i anslutning till explosionen.

-Vi höll nog runt 100 förhör. Ungefär tjugo av dem kunde ge värdefulla tips. Vi gjorde en undersökning kring varje person runt Gripenhov. Det framkom att en person som Gripenhov kände sysslat med kemikalier och även hamnat i bråk med Tommy kring detta, säger Leif Lindgren, chef på spaningsroteln i början på 90-talet.

Det gjordes ett tillslag i mannens lägenhet där polisen hittade en stor mängd kemikalier och en kvicksilverströmbrytare – en strömbrytare som polisen trodde kunde ha använts vid förberedelse till bombdådet. Men mannen var svår att få tag i. Det visade sig nämligen att han hade rest till USA samma dag som sprängningen ägde rum, vilket stärkte polisens misstankar om att de var på rätt spår.

 

Den misstänkte kunde anhållas i USA och åklagare begärde att han skulle utlämnas till Sverige. Tingsrätten beslutade att mannen skulle vara fortsatt häktad i Sverige – på sannolika skäl misstänkt för mord, olovlig tillverkning av nervgas samt brott mot lagen om kemiska produkter.

Enligt åklagare höll inte bevisningen för ett mordåtal och mannen släpptes fri i augusti 1992. Däremot kunde han åtalas för sju andra brott – bland annat olaga vapeninnehav, narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han dömdes till ett år och tio månaders fängelse.

 

Mordet på Tommy Gripenhov är fortfarande olöst och ligger i polisens hög av kalla fall.

– Fallet är polisiärt uppklarat, det går inte att komma längre i utredningen, säger Leif Lindgren.

 

Har du information eller tips om vad som kan ha hänt i samband med mordet på Tommy Gripenhov i Helsingborg onsdagen den 18 december 1991? Om du själv gjort iakttagelser eller på annat sätt fått information, kontakta polisen.

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se
Tipsformulät: Polisen i polisregion Syd
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

Källa: hd.se